duminică, 26 iunie 2011

Amintiri din anii trecuţi

Au fost frumosi anii de facultate. Cu multe excursii vara (cu cate un hotel ca cel de la Bicaz sau cu voia bună în ruxac prin Europa de Est), cu sesiunile in care trebuia (cat de cat) sa inveti, cu muncile agricole la care nici nu simteam conditiile proaste de cazare si de lucru, cu cursuri stupide, cu primaveri frumoase la mare de 1 mai, cu zapada si schii in vacantele de iarna, cu ceva chefuri (incepand chiar din septembrie), cu o petrecere de Anul Nou, cu o nunta la tara, cu… Incerc acum sa-mi amintesc, dar nu gasesc nici un lucru pe care sa-l fi urat in facultate. Si sunt singur ca au fost. Toate sunt ramase undeva in urma. Dar psihicul de atunci este mereu cu noi.

[Foto: C.B.]

marți, 21 iunie 2011

Ieri, azi, mâine




Să ne amintim ce am fost, să vedem ce suntem şi să visăm ce vom fi. Ce poate fi mai simplu? Sau mai complicat?

miercuri, 15 iunie 2011

Eclipsă totală de lună

Astăzi are loc o eclipsa totala de Luna, vizibila in conditii foarte bune din Romania. De fapt, eclipsa va putea fi vazuta din Europa, Africa, Asia Centrala si de Vest, Oceanul Indian, Australia si estul Americii de Sud. Practic, America de Nord va fi singurul continent de unde nu se va putea vedea deloc eclipsa. Eclipsa are o durată mare a totalitatii (1 ora si 40 de minute), una dintre cele mai lungi din secolul curent.

În România eclipsa debuteaza la cateva minute dupa rasaritul Lunii, la ora 21.22, odata cu inceputul eclipsei partiale. La 22.22 incepe eclipsa totala, faza maxima atingandu-se la 23.12. Eclipsa totala se sfarseste la ora 0.02 (pe 16 iunie), iar cea partiala la 1.02 (16 iunie). Pe parcursul eclipsei, Luna se va afla deasupra orizontului sud-estic la o altitudine de 10°-15°.

Mai multe informaţii găsiţi la http://www.astro-info.ro/.

duminică, 5 iunie 2011

Cireșul vecinului

De mult, în copilăria lipsită de griji, în cartierul părinților, printre blocurile nou construite la aceea vreme, rămăsese un grup de case. (Câți își mai aduc aminte acum de ele?) Păreau toate la fel, cochete, ascunse în verdeața micii grădini din spatele gardului de scânduri. Două dintre ele, vecine, aveau câte un cireș în curte. De când explodau mugurii primăverii în rozul plăpând al florilor, noi, băieții din cartier, eram cu ochii pe cireși. Aproape că nu mai aveam răbdare să vedem roșul aprins al rodului. Puneam la cale strategii ca să ne alegem cu cât mai multe cireșe.

Deși în case aproape identice, cei doi vecini cu cireș erau total diferiți. Unul, de o bunătate fără margini, ne poftea mereu la fructele râvnite. Celălalt, de o încrâncenare pornită din dureri pe care nu le-am aflat niciodată, nu vroia să audă copil la gardul lui. Iar dacă câte unul ajungea în cireș, se lăsa cu pietre aruncate, asmuțit de câini și chiar bătaie zdravănă dacă picai prins. Degeaba ne ruga vecinul cel bun cu cireșe proaspăt culese. Ruga îi era ignorată. Ale lui nu erau bune, ci celelalte! Se iscau certuri, se lansau atacuri, se lăsa cu vânătăi și cu puține cireșe mâncate.

Și uite așa, bunătatea este ignorată și luată în derâdere, iar violența naște competiție.

Externsteine

Externsteine este o formaţiune stâncoasă distinctivă, situată în Ostwestfalen-Lippe, lângă Horn-Bad Meinberg, nu departe de oraşul Detmold (şi la circa 32 de km. de Paderborn). Este formată din mai multe coloane înalte ce se ridică brusc din dealurile împădurite, într-o regiune care este, în mare măsură, lipsită de stânci.

Centru de activitate religioasă încă de pe vremea teutonilor, Externsteine şi-a extins amprenta religios-păgână până în zilele moderne. Înconjurat de o pădure liniştită, locul este ales ca punct de relaxare de aproape un milion de turişti în fiecare an.

sâmbătă, 4 iunie 2011

Ce a fost, a trecut


Nu-ţi pierde timpul uitându-te înapoi. Ce a fost, a trecut. Oamenii vor crede ceea ce vor despre tine şi privind înapoi nu vei schimba nimic. Dar îşi vor aminti de tine şi prin faptele viitoare. Aşa că, fără să pierzi lecţiile zilei de ieri, trăieşte pentru viitor: acolo îţi vei petrece restul vieţii.

vineri, 3 iunie 2011

Clipă


Bucură-te de fiecare clipă, de dimineţile ploioase, de zilele calde, de nopţile fără lună, de tot ce te-nconjoară. Bucură-te şi nu lăsa cursa vieţii să-ţi întunece seninul zîmbetului. Uneori eşti în frunte, alteori în urmă. Cursa este lungă şi, până la urmă, este doar cu tine însuţi.