marți, 9 martie 2010

Cât te costă să ai dreptate?

Un subiect vast, cu situaţii atât de diferite, încât este greu de generalizat. Oricum, când realitatea ta nu se potriveste cu cea a celui cu care vorbeşti, există doar o cale de urmat: comunicare, dialog, înţelegere, compromis.

Din ce în ce mai des, când sunt în dilemă şi trebuie să aleg între a avea dreptate şi a fi fericit, aleg a doua variantă. Constat că e cea care îmi aduce zâmbetul pe buze, alungă încruntarea din priviri şi face ziua mai frumoasă

3 comentarii:

  1. Nu cred ca trebuie sa convingi pe cineva sa vada realitatea prin ochii tai!!! E si foarte greu, atat timp cat bagajul informational, ca si cel emotional, sunt diferite. Dar, daca tot e nevoie sa ajungi cu cineva la un numitor comun, o solutie ar fi sa-i oferi toate informatiile ce te-au ajutat sa-ti vizualizezi "realitatea" ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, la urma urmei nu ai de unde sa stii ce e bine pentru celalalt sau de ce are nevoie el. Daca vorbele tale inspira si au impact, el alegerea celuilalt sa considere punctul tau de vedere. Cred ca intr-o conversatie, dincolo de nevoia de a fi ascultat si a asculta, a renunta ca ai dreptate ii lasa celuilalt posibilitatea sa vada mai mult decat ceea ce a vazut el pana atunci. A dansa in conversatie prin toate elementele care apar iti ofera posibilitatea de a comunica cu usurinta, cu curaj, liber de ceea ce considera celalalt si primind ceea ce spune el in acelasi timp. Primind lumea omului exact asa cum este si a o recrea, dar doar cand ai primit, inteles, cunoscut si simtit exact ce simte celalalt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si asa cum "frumusetea sta in ochiul privitorului" si dreptatea sta de fapt in gandirea celuilalt. Insasi termenul de "dreptate" este relativ. Deci tot ce ar decurge din aceasta negociere a dreptatii, este relativ. Insa un lucru e clar si cert, in momentul in care faceti public adevarul personal veti rani pe cineva: coleg, prieten, frate..etc.etc. asta pentru ca foarte putini sunt in stare sa accepte un adevar intr-o maniera contructiva.

    RăspundețiȘtergere