luni, 4 ianuarie 2010

Succes

Ce înseamnă succes? DEX-ul ne dă o explicaţie simplă: rezultat favorabil, pozitiv (al unei acţiuni); reuşită, izbândă. Deci, dacă reuşesc în ceea ce mi-am propus, am succes. Şi ar trebui să păstrăm lucrurile simplu. Un om de succes este un om fericit, are ceea ce şi-a dorit şi se bucură de ceea ce are.

Cu câţiva ani în urmă am dat un răspuns care a şocat pe mulţi dintre cei participanţi la o discuţie pe tema succesului: „Nu-mi măsor succesul unei zile după aprecierea şefului, ci după zâmbetul pe care-l primesc când îi spun fetiţei la culcare Noapte bună!” Succesul este personal şi doar noi înşine trebuie să fim cei ce decidem. Din păcate, de foarte multe ori căutăm aprecierea celor din jur şi, în loc să ne mulţumim cu ce am realizat, vrem să-i mulţumim pe ceilalţi. Ba mai mult, ne comparăm cu cei din jur şi nu ne bucurăm de ceea ce suntem. (A fost Elvis Presley un om de succes? Noi spunem că da. Totuşi a murit în urma unei supradoze.)

Iar ca să ajungi pe vârful dorit trebuie muncă, multă muncă, perseverenţă. Şi mult mai multă muncă dacă ai pornit la start cu oameni care au avantajul banilor sau al pilelor. Trebuie să fii cel mai bun ca să reuşesti (căci e nevoie să recuperezi mai întâi handicapul startului ca apoi să-i poţi întrece pe toţi cei din cursă). Râmîne însă să răspunzi sincer la două întrebări simple: Merită să ajung acolo? De ce?

4 comentarii:

  1. Succesul este fructul eşecului.
    Succesul este o călătorie, nu o destinaţie.
    Nu vei avea niciodată succes dacă nu faci ceea ce îţi place.
    Ai succes în viaţă atunci când tot ce vrei cu ardoare este pur şi simplu ce ai nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine, ca sa ai succes, e important sa te cunosti suficient de bine, sa stii ceea ce este important pentru tine in viata in termeni de A FI si A AVEA! Apoi, reteta succesului devine o lista cu ingrediente unice care poate fi imbunatita pe alocuri tragand cu ochiul la povestile de succes ale altora.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mama mea facea o distinctie clara intre realizare si succes. Spunea ca "realizarea este datorata cunostintelor invatate si muncii si faptului ca ai dat tot ce era mai bun in tine. Succesul este ca o recompensa din partea altora, si este placut, dar nu la fel de important sau satisfacator. Intotdeauna sa incerci sa te realizezi si sa uiti de succes

    RăspundețiȘtergere
  4. "Success is a journey, not a destination" - Ben Sweetland

    RăspundețiȘtergere