joi, 28 august 2014

Linişte



Când asculţi vântul tomnatec şi auzi foşnetul frunzelor galbene ce se cern din copaci, realizezi acut trecerea timpului. Ce ne ascunde ziua de mâine?

miercuri, 27 august 2014

Căutare



Orice om are dreptul să-şi caute fericirea. Dar câţi au curajul să abuzeze de acest drept? Şi câţi alţii aşteaptă fericirea în loc să o caute?

vineri, 22 august 2014

Azi


Care este România normală? Cea a personajelor mondene sau cea a premiilor  la olimpiade? Cea a canalelor de televiziune cu pauze de reclame de 10 minute sau a celor fără? Cine hotărăște? Majoritatea sau elitele? Cine sunt, de fapt, neadaptații României actuale?

miercuri, 20 august 2014

Idei speriate

Soarele răsare leneş pe întinderea calmă a oceanului răcoros. Întins în hamacul legat între catarge, las mintea să zboare nestingherită. Câteva cuvinte par să acapareze firul liber al gândurilor. Nu reuşesc însă să se lege. E ceva de genul acces la speranţă, dar scris într-o grafică enigmatică: Akcees la Speranţa...

De undeva din depărtare se aude o muzică suavă. Se anunţă o nouă zi frumoasă. Muzica creşte în intensitate. Dar cum? Nu se vede nici o urmă de ţărm şi nici o adiere de vânt nu încreţeşte suprafaţa de oglindă a apei ca să aducă sunetele de departe. Şi muzica tot creşte în intensitate... M-am dumirit: e melodia polifonică a telefonului mobil.

Alarma de sculare cântă sfidătoare spre ceasul deşteptător ajuns, undeva pe colţul noptierei, piesă de mobilier antic. Rutina începe ziua. Pisica torcătoare se întinde leneş în culcuşul de peste noapte şi se grăbeşte spre bucătărie, mieunând catifelat pentru tainul în castronelul de mâncare. Urmează alergătura, când cu rost când fără, prin casă. Apoi, drumul până la autobuz, staţiile ştiute de metrou, tropăitul mărunt al sutelor de paşi ce ies din subteran. Biroul. Şi totul în jur dispare.

După ore bune de muncă urmează drumul înapoi. Am noroc de un metrou liber. Până la staţia de destinaţie las gândul să zboare liber: ... muncă ... zile ocupate... stres... un alt drum... simplu... acces la speranţă... idei...

Idee: Satul de la poale de munte, pe care-l ştii de atâta timp, e înconjurat de o natură bogată. Nu reuşeşte să-şi ţină tinerii şi, an de an, câte o casă devine pustie şi gospodăria ce o înconjoară e invadată de buruieni. Ce-ar fi dacă ai cumpăra acele case şi le-ai transforma într-un mic obiectiv turistic? Viaţa la ţară! DA!!! Dar... Dar dacă nu merge? Dacă nu vrea nimeni să vândă? Dacă nu vine nimeni? Dacă...? Dacă..? Şi  aşa reuşeşti să sperii ideea.

Cu toţii avem idei dar, uneori, ne este teamă sau nu ştim cum să le pornim. Ca să ne ajute, în perioada 14-20 septembrie, la Pensiunea Speranţa din Predeal, Akcees organizează Start Me Up, singura şcoală de antreprenoriat din România în cadrul căreia vei forma echipe, vei genera idei de afaceri şi vei dezvolta ulterior concepte viabile de business. La final îţi vei valida ideea prezentând-o în faţa unui juriu de specialitate şi vei avea ocazia să te numeri printre câştigători. Înscrie-te acum completând formularul disponibil online la http://startmeup.ro/apply/. Următoarea poveste de succes poate fi a a ta!

Dă ideilor tale speriate acces la speranţă!



luni, 18 august 2014

Tren


Cândva toate zilele de ieri au fost azi. Cât vor mai fi, şi zilele de mâine vor deveni azi. Pe drumul vieţii, gara zilei de azi este locul în care trebuie să te bucuri că ai ajuns.

duminică, 17 august 2014

Prieten



Când pleci hotărât spre locul dorit, drumul va avea grijă ca tu să ajungi în siguranţă la destinaţie.

vineri, 15 august 2014

Inegalabila Românie în 24 de cuvinte


De ce este România inegalabilă pentru tine? Provocarea a fost lansată de către Blogal Initiative pentru a face cunoscut proiectul Inegalabila Românie (menit să atragă atenția asupra frumuseții locurilor și oamenilor din țara noastră şi să trezească în fiecare dintre noi conştiinţa protejării mediului înconjurător).

Ca răspuns la provocare, articolele comunităţii on-line nu s-a lăsat aşteptate. Folosind pasaje din acestea (şi o jucărie) am descoperit cele 24 de cuvinte ce caracterizează inegalabilul:


Eu am răspuns la provocare. Care este colţul tău de suflet? Intră pe Inegalabila Românie şi încarcă în aplicaţie poze cu locuri cu care te mândreşti.



joi, 14 august 2014

Tranziţie



În nopţile calde de vară ţârâitul greierilor rezonează cu sclipirea îndepărtată a stelelor, semn că toamna nu este departe.

miercuri, 13 august 2014

Armonie



Tot ce avem în comun cu Pământul, cu Universul, este natura. Fără a o înţelege, fără să realizăm armonia perfectă ce ne înconjoară, nu putem să ne descoperim nici originile şi nici să pricepem drumul ce-l urmăm. Nu putem coexista în afara naturii; din ea ne-am născut şi tot la ea ne vom întoarce. Natura este cheia împlinirii, cheia eternităţii.

marți, 12 august 2014

Inegalabila Românie


Prins pe nepregătite în mijloc de noapte de vară, în mijloc de câmp, de o ploaie torențială de cod galben, orice ai face, vei ajunge acasă ud leoarcă și plin de noroi. Dar depinde doar de tine starea de spirit în care ajungi. Depinde de ce vrei să vezi după trecerea ploii: noroiul gros prin care mergi sau cerul clar spuzit de miracolul stelelor.

Întotdeauna este vorba de alegere. Te poți lamenta la jumătatea goală a paharului sau o poţi privi pe cea plină (ca apoi să încerci  să-l umpli pe tot). Cum vezi acum viitorul, aşa îl vei avea!

Cum este România de astăzi? Este aşa cum alegi tu să o vezi şi să o proiectezi în viitor.

Ceramica de Horezu, Oboga, Marginea sau Corund, Putna şi albastrul de Voroneţ, Delta Dunării şi răsăriturile de soare la Marea Neagră, zimbrii de la Haţeg şi caprele negre din masivul Siriu şi Munţii Retezatului, Groapa Ruginosa şi Râpa Roşie, salina Turda, lacul Bolboci, lacul Bâlea, Transfăgărăşanul şi Transalpina, Cascada Cailor şi Cascada Evantai, Muzeul Goleşti sau cel al Satului din Curtişoara, valea Ialomiţei, a Jieţului sau a Trotuşului, Cazanele Dunării,  Grădina Zmeilor, barajele Vidraru şi Bicaz, aşezările rupestre de la Aluniş, Focurile Vii de la Lopatari şi mina de petrol de la Sarata-Monteoru, Muzeul  Chilimbarului, cheile Nerei şi cele ale Oltețului, Peștera Muierilor și Peștera Urșilor.  Lista frumuseților naturale și a celor create de mâini meștere este lungă. Cu siguranță fiecare va găsi un loc pe care-l iubește neinclus mai sus. Care este alt tău? (Al meu, e pădurea din apropierea satului bunicilor.)

România este inegalabilă prin frumuseşea şi noroiul ei, prin oamenii ce o înfrumuseţează sau o urâţesc, prin peisajele mirifice şi pădurile tăiate, prin albastrul curat al aerului de munte şi poluarea oraşelor. Cum vrei să fie inegalabila Românie de mâine? Tu ce alegi: noroiul sau cerul clar spuzit de miracolul stelelor?



luni, 11 august 2014

sâmbătă, 9 august 2014

Cine



Este marea oglindirea cerului (simbol al nemuririi) sau cerul oglindirea mării (simbol al vieţii)?

joi, 7 august 2014

miercuri, 6 august 2014

Cercuri



În arşiţa zilei rândunelele ascultă poveştile lacului. Din când în când îi dau o sărutare că să-şi răcorească zborul.

marți, 5 august 2014

Oglindă



Fiecare dintre noi vede în ceilalţi ceea ce poartă în inimă. (Ralph Waldo Emerson)

sâmbătă, 2 august 2014

Licurici

Vară la sat. Noapte senină, fără lună. Copilărie. Eram fascinat de multitudinea stălucitoare a stelelor şi încercam să găsesc luminile rarelor (pe atunci) avioane. Şi, cu ceva noroc, poate chiar şi o stea căzătoare. Am fost însă surprins de un punct pâlpâitor ce a trecut repede prin faţa ochilor. Obişnuit să privesc pe cer, mi-a trebuit ceva timp să realizez că punctul era foarte aproape. Am privit în jur şi am observat că nu era singurul. Bunica mi-a explicat că sunt gâze de noapte şi pot încerca să prind una căci nu-mi va arde degetele. Am prins şi am alergat repede la lumină ca să-i văd becul agăţaţ de spate. Am fost dezamăgit când, în lumină, am văzut doar un gândăcel banal. Or mai fi oare licurici?