marți, 12 august 2014

Inegalabila Românie
Prins pe nepregătite în mijloc de noapte de vară, în mijloc de câmp, de o ploaie torenţială de cod galben, orice ai face, vei ajunge acasă ud leoarcă şi plin de noroi. Dar depinde doar de tine starea de spirit în care ajungi. Depinde de ce vrei să vezi după trecerea ploii: noroiul gros prin care mergi sau cerul clar spuzit de miracolul stelelor.

Întotdeauna este vorba de alegere. Te poţi lamenta la jumătatea goală a paharului sau o poţi privi pe cea plină (ca apoi să încerci  să-l umpli pe tot). Cum vezi acum viitorul, aşa îl vei avea!

Cum este România de astăzi? Este aşa cum alegi tu să o vezi şi să o proiectezi în viitor.

Ceramica de Horezu, Oboga, Marginea sau Corund, Putna şi albastrul de Voroneţ, Delta Dunării şi răsăriturile de soare la Marea Neagră, zimbrii de la Haţeg şi caprele negre din masivul Siriu şi Munţii Retezatului, Groapa Ruginosa şi Râpa Roşie, salina Turda, lacul Bolboci, lacul Bâlea, Transfăgărăşanul şi Transalpina, Cascada Cailor şi Cascada Evantai, Muzeul Goleşti sau cel al Satului din Curtişoara, valea Ialomiţei, a Jieţului sau a Trotuşului, Cazanele Dunării,  Grădina Zmeilor, barajele Vidraru şi Bicaz, aşezările rupestre de la Aluniş, Focurile Vii de la Lopatari şi mina de petrol de la Sarata-Monteoru, Muzeul  Chilimbarului, cheile Nerei şi cele ale Olteşului, Peştera Muierilor şi Peştera Urşilor.  Lista frunuseţilor naturale şi a celor create de mâini meştere este lungă.

Cu siguranţă fiecare va găsi un loc pe care-l iubeşte neinclus mai sus. Care este alt tău? (Al meu, e pădurea din apropierea satului bunicilor.) Intră pe Inegalabila Românie şi încarcă în aplicaţie cât mai multe poze cu locuri cu care te mândreşti. (Proiectul Inegalabila Romanie isi propune să trezească în fiecare dintre noi conştiinţa protejării mediului înconjurător şi a frumuseţilor de necontestat ale ţării noastre.)

România este inegalabilă prin frumuseşea şi noroiul ei, prin oamenii ce o înfrumuseţează sau o urâţesc, prin peisajele mirifice şi pădurile tăiate, prin albastrul curat al aerului de munte şi poluarea oraşelor. Cum vrei să fie inegalabila Românie de mâine? Tu ce alegi: noroiul sau cerul clar spuzit de miracolul stelelor?


Un comentariu: