sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Ia-ţi maşină mică!

Vremea gri-mohorâtă, cu ploaie măruntă, ne face să fim mai morocănoși. În aglomerația dimineții de metrou se aud mai multe ce te-mpingi, un'te bagi că nu e loc și chiar un dacă nu-ți convine, ia-ți metrou! Asta m-a dus cu gândul la vechea zicere cu ia-ți mașină mică (cu precizarea expresă că mică era musai de specificat). Și tot pe atunci, în mediul studențesc, apăruse Decât înghesuită în ITB, mai bine în doișpe be (12B). (Probabil expresia ar trebui explicată pentru generația actuală de studenți, dar n-o fac.)

miercuri, 14 noiembrie 2018

Amintiri

Amintirile aparțin timpului. Fiecare zi trecută adaugă o altă umbră sau o nouă lumină peste imaginea păstrată în minte. Cuvintele se estompează sau dialoguri noi răsar din experienţele trăite mult mai târziu. Amintirile își au viața lor: trăiesc, se dezvoltă, câteodată se rup total de faptele petrecute, sunt date uitării.

Cu trecerea timpului amintirile își permit anumite libertăți, devin mai frumoase: lasă unele detalii la o parte şi le exagerează pe altele. Cu trecerea timpului, linia dintre amintire şi uitare devine tot mai subțire. Și, la contopirea lor, imaginația naște noi povești.

Cât este vis, cât este dorință şi cât este realitate în cele ce credem că ni s-a întâmplat cândva?



sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Infinit



Secundele se împletesc continuu cu amintirea, curgând de la vis spre uitare. Viitorul devine trecut. Trecutul definește locul in care ne aflăm în prezent. Între ele, drumul. Drum de urmat până la capăt, până la contopirea trecutului, prezentului şi viitorului într-o singură dimensiune eternă. De unde venim? Încotro mergem? Unde o să ajungem? Oare punctul final este, de fapt, același cu cel de început, închizând un ciclu şi pregătind startul unuia nou, poate în altă dimensiune? Câte clipe ne mai sunt menite până în infinitate?




joi, 8 noiembrie 2018

Relaxare




Dezvoltarea tehnologică actuală ne dă posibilitatea de a ne îndrepta greșelile, neîndemânarea și neglijența: putem lipi, repara, curăța. Nu ar fi mai bine să fim mai atenți și mai vigilenți? Dar de ce, când există farmacii, garaje, curățătorii și spitale? Orice greșeală are acum un leac minune!

duminică, 4 noiembrie 2018

Practică



În teorie suntem toți savanți. Dar cum rămâne cu practica? Idealul stă în vârful creionului, dar realul, în ochii celui care citește. Pentru reușită, ce va simți el va conta mult mai mult decât cunoștințele lui și expertiza ta. Orice lucru făcut cu dragoste durează față de unul creat cu neîncredere.


joi, 4 octombrie 2018

Restaurantul Carol


AdresaPiaţa Traian, Brăila
GPSN45,2719 E 27,975
web http://restaurantcarol.com/
Meniude toate

Observații:
  • coastele de porc sunt excelente!
  • atenție la vin: dacă se termină sticla, chelnerul va mai deschide una fără să va mai întrebe

marți, 2 octombrie 2018

A venit toamna

Seara se umple de țârâit de greieri împletit cu amintiri de sfârșit de vacanțe studențești. O nuanță de alb. O nuanță de albastru. Imaginația zboară departe răscolind întâmplări uitate. O nuanță de verde ce ascunde tradițiile trecutului. Soarele zilei de astăzi. Acuarelă. Amintiri.

Iarba își pierde verdele, fiind acoperită de primele frunze ce au început deja să ruginească. Copacii se grăbesc să se laude, fiecare după puteri, cu rodul crengilor bătute de vântul ce prinde putere sub norii aducători de ploaie rece. Ghinda coaptă pocnește sub pașii plimbăreților din parc. Păsările călătoare își readuc aminte de V-ul zborului spre sud. După primăvara colorată şi vara dogoritoare, natura se pregătește de încă o iarnă. Ce va fi după?

A venit toamna. De ce să căutăm înțelesuri ascunse când ne putem bucura de simplitatea adierii vântului ce șoptește frunzelor?



duminică, 30 septembrie 2018

Restaurantul Privighetoarea


AdresaGrădina Mare, Brăila
GPSN45,2742 E27,9793
web http://www.privighetoarea.com/

După o plimbare prin Grădina Mare ni s-a făcut sete, apoi poftă de bere și mai apoi de mici. La 17:10 eram singurii clienți ai restaurantului. Ne-am instalat pe terasă. Servirea amabilă, dar cele câteva felii de castravete și de roșii ce au ornat farfuria fiecăruia parcă erau tăiate cu o zi înainte.

Ce am luat:
9 mici (50g) 31,50 lei
3 x muștar (50g) 3,00 lei
2 x Mojito (200ml) 30,00 lei
Somersby Apple (330ml) 7,50 lei
Pâine, din partea casei

Cum au ajuns micii, au apărut și cele 6 pisici ale incintei, cea mai mică mieunând rugător. (Și-au primit tainul). Este de recomandat restaurantul pentru o masă obișnuită? Nu știu. (Preșul de la intrare era pus ca să poți citi Welcome când plecai.)



sâmbătă, 29 septembrie 2018

La drum: Mamaia Sat - Sinoe - Brăila

Sejurul la mare a luat sfârșit. Cum au mai rămas câteva zile de concediu, ne-am hotărât să plecăm spre Brăila. În vacanță graba nu e bună, așa că ne-am gândit pentru un drum cât mai liber. Și am ales:
  • alimentare de la staţia Rompetrol de lângă rafinărie (nu ştiam dacă mai găsim altele pe drum)
  • DJ226 prin Corbu, Săcele, Istria, Sinoe, Mihai Viteazu (drum bunicel dacă nu te grăbeşti)
  • E87/DN22 pentru 14 km., cu un asfalt impecabil
  • DN22D, prin Slava Rusă, Slava Cercheză, Horia, etc. până la Măcin (drum bun)
  • din nou DN22 pentru 13 km. până la bac
  • trecerea cu bacul a fost destul de rapidă (21,90 de lei pentru autoturism plus 1,50 pentru fiecare pasager)
  • după 160 de kilometri lejeri eram la destinaţie





vineri, 28 septembrie 2018

Cherhanaua Tașaul


AdresaStrada Corbului, Năvodari
GPSN44,3276 E28,6202
web https://www.facebook.com/cherhanauatasaul/
Meniupescăresc

Sejurul la mare în extrasezon are și beneficiile lui: restaurante arhipline vara le găsești acum aproape pustii, așa că servirea este rapidă. Cum Cherhanaua Tașaul nu este prea aproape de hotel (dar nici prea departe), am amânat vizita pentru ultima zi. Greșeală: dacă veneam mai devreme, mai treceam de vreo 2-3 ori!

Ca să fii sigur că ajungi, trebuie să arunci o privire pe hartă și să ai încredere că ultimul kilometru de drum de țară (ce se face din bd. Năvodari) te duce la destinație. Locația nu arată extraordinar și nici sala de mese. (De pe terasă am fi avut priveliștea lacului, dar bătea vântul cam tare.)

Ce am mâncat:
salată icre știucă (80g) - cu pâine prăjită 20,00 lei
2 x borș pescăresc - cu ardei iute și smântână 28,00 lei
2 x guvizi prăjiți - cu mămăliguță și mujdei 60,00 lei
apă minerală (750ml) 9,00 lei

(La sfârșitul mesei ar fi fost bune niște șervețele umede. Plus o farfurie unde să pui oasele. Cum am primit doar la Hanul cu Pește.)



joi, 27 septembrie 2018

ΝΙΚΟΣ Greek Taverna


AdresaBd. Tomis 44, Constanța
GPSN44,1765 E28,6537
web http://nikosgreektaverna.ro/
MeniuGrecesc

Și am ajuns din nou la Constanța. Cum era soare și plăcut, plimbarea a fost lungă (mai puțin pe faleză unde bătea un vânt nebun). Pe drumul de întoarcere spre mașină ni s-a făcut foame. Având nostalgia Mediteranei, ne propusesem un restaurant cu specific grecesc. Cum nu știam niciunul, ne-am oprit acolo unde am văzut lume multă. Și nu am greșit.

Ce am mâncat:
2 x supă de linte cu carne de pui 30,00 lei
pâine pe grătar cu ulei de măsline (la supă) 0,00 lei
gyros de porc (cu garnitură) 26,00 lei
cârnați cu praz (cu garnitură) 24,00 lei
garnitură: tzatziki, cartofi prăjiți, roșie (felie decor), ceapă roșie, lipie grecească 0,00 lei
apă minerală (750ml) 10,00 lei

Porțiile sunt consistente (una ar fi fost de ajuns pentru o foame medie).



duminică, 23 septembrie 2018

La Scoica Land


AdresaB-dul Mamaia Nord Nr.34, Mamaia-Sat
GPSN44,2819 E28,6173
webhttps://lascoicalandmamaianord.ro/
MeniuPește și de toate

Cum am ajuns duminică după prânz, grădina de pe malul lacului era cât de cât ocupată.

Masa nu a fost rea (și am plecat sătui), totuși la Hanul cu Pește (cu excepția mămăligii) mâncarea a fost mai bună. Parcă nu am mai face o vizită în viitorul apropiat.

Ce am mâncat:
2 x borș de pește (cu pâine și ardei iute) 32,00 lei
saramură de burtă de crap (cu mămăliguță) 50,00 lei
saramură de șalău (cu mămăliguță) 44,00 lei
Tuborg (500ml) 9,00 lei
apă minerală Bucovina (500ml) 6,00 lei

joi, 20 septembrie 2018

Ca La Mama Acasă by Frații Bucătari


AdresaBulevardul Tomis 143A, Constanța
GPSN44,1858 E28,6444
webhttp://la-mama.ro
MeniuCa la mama

La sfârșit de septembrie, lipsit de turiști, Constanța devine un oraș normal: trafic aglomerat, claxoane, accidente pe trecerile de pietoni (adică tot tacâmul unui municipiu românesc).

Dacă nu ești localnic și nici nu știi locurile prin care te plimbi, singura modalitate de ați astâmpăra foamea este după cum îți miroase. Și de data aceasta mirosul a fost un sfetnic bun.

Ce am mâncat:
salată de vinete 6,50 lei
2 supe de pasăre20,00 lei
tagliatelle cu somon20,00 lei
șnițel de pui 14,00 lei
orez sârbesc (garnitură la șnițel)4,50 lei
pâineinclusă în meniu



miercuri, 19 septembrie 2018

Hanul cu Pește


AdresaBulevardul Mamaia Nord, Mamaia-Sat, Constanta
GPSN44,28847 E28,61596
webhttps://www.facebook.com/HanulCuPeste
MeniuPește și alte delicii acvatice

Cerul e senin, soarele arde, temperatura e plăcută, apa e călduță (dar valurile, nu prea mari, combinate cu vântul ce suflă dinspre larg nu te prea îndeamnă la bălăceală). Cu toate acestea, după 15 septembrie litoralul autohton devine pustiu. Iar una din dilemele pe care le are turistul tomnatec este unde poate mânca în afară de restaurantul hotelului.

La 16:30 eram primii clienți la Hanul cu Pește (și a mai venit doar o pereche până am plecat cu burțile pline). Masa a fost gustoasă, berea rece, ciorba fierbinte și peștele de abia scos din tigaie. Ce am mâncat:
Bergenbier Fresh Lemon (500 ml) 8,00 lei
apă minerală Bucovina (750ml) 10,00 lei
2 x Ciorba Hanului cu Pește 44,00 lei
2 ardei iuți (aduși la ciorbă) 0,00 lei
chefal prăjit (cu mămăliguță și mujdei) 35,00 lei
guvid prăjit (cu mămăliguță și mujdei) 30,00 lei
pâine 4,00 lei

Cred că vom mai face o vizită în acest sejur. Poftă bună!

Alte prețuri:
calamar panco (300g) 33,00 lei
legume sote (garnitură) 15,00 lei
plachie de crap (cu mămăliguță)41,00 lei



marți, 28 august 2018

Mai repede spre ... ?

Progresele științei și tehnicii ne-au oferit mijloace din ce în ce mai eficiente pentru a ne manifesta, a intra în legătură unii cu alții. Dar aceste tehnologii, în loc să ducă la comunicare mai facilă, exacerbează dorința de epatare a fiecăruia. Dialogul se transformă în monolog, în care fiecare vrea să domine, să fie primul, să pară cel mai bogat, cu idei de necombătut. Liniștea se transformă în agresivitate. Posibilitatea de a vorbi cu oricine, orice, oricând, devine singurătate. Câți mai aud (și bagă în seamă) strigătele de ajutor?



miercuri, 15 august 2018

duminică, 15 iulie 2018

File de agendă: Duminică 15 iulie 2035

Cum nu am nimic planificat pentru astăzi, am încercat să dorm mai mult de dimineață, însă bot-pisica nu mi-a dat pace: e programată să mă scoale în fiecare zi la 6:00 ca să-i dau de mâncare (de fapt, să mă fac că-i dau de mâncare, căci funcționează cu energie din microunde). Am încercat, de câteva ori să o deconectez în astfel de zile, dar am primit o amendă destul de consistentă de la BaPBaC (Bot-asociația de Protecție a Bot-animalelor de Companie).

Așa că, vrând-nevrând, mă ridic din pat și mă apuc de rutina zilnică. Va trebui să rezolv problema automatizării apartamentului, căci, de patru zile, nu am contact cu exteriorul decât pe linia de urgență (fără semnal video, conectată doar la 112 și limitată doar la informații strict necesare menținerii vieții). Habar nu am dacă afară e cer senin sau ploaie. (Și presupun că e dimineață, căci m-a sculat Bot-pisica!)

Acum 4 zile s-a dat o alertă de furtună solară majoră și întregul oraș, fiecare apartament, a fost total izolat de exterior. După 4 ore totul ar fi trebuit să reintre în normal, dar se pare că o parte din roboții de la Uzina Energetică au refuzat volumul mare de muncă necesar pe motiv că nu au mai fost în revizie și curățare generală de mai bine de 3 ani. Așa că peste jumătate de oraș a rămas în modul de calamitate majoră. Noroc că Planul Centralizat de Supraviețuire de Urgență funcționează în parametri normali. (Totuși, după patru zile, dieta pe biscuiți cu cereale și apă vitaminizată a devenit de-a dreptul ...)

...

Melodia suavă de trezire prinde viață. Pisica torcătoare se întinde leneș în culcușul de peste noapte şi vine să-mi spună, în felul ei (cu o lăbuță dată ușor peste mână), că este vremea de sculare. Se grăbește spre bucătărie și miaună catifelat cerându-și tainul în castronelul de mâncare.

Îmi dau seama că iar am avut unul din coșmarurile tehnicii absurde. Noroc cu Marea Revoluție spre Natură din 2025, când, după o cădere majoră a rețelelor inteligente de calculatoare (soldată, din păcate, cu enorm de multe pierderi de vieți), toată nebunia spre robotizare și inteligență artificială a fost domolită.

Se anunță o nouă zi cu soare.



sâmbătă, 23 iunie 2018

Junglă

Omul este un animal social și jungla societății nu oferă deloc o viață ușoară. Toate activitățile noastre sunt legate de ceea ce se întâmplă în jur și întotdeauna problemele personale sunt motiv de discuție și invidie (sau bucurie, dacă ai greutăți) pentru ceilalți. Povestea cu capra vecinului nu s-a născut din nimic.

Darwin spunea că specia care a reușit să supraviețuiască, nu a fost nici cea mai rapidă, nici cea mai inteligentă, nici cea mai rezistentă, ci aceea care a reușit să se adapteze cel mai repede la condițiile date. În jungla societății de ce n-ar fi la fel? Ca să reziști, nu trebuie numai să fii bun, ci să și demonstrezi că ești. Iar pentru asta trebuie mult tact, ținând cont de invidia celor din jur. ("Nobody can make you feel inferior without your permission. Eleanor Roosevelt") Iar o mica schimbare de atitudine poate avea rezultate neașteptate.

Ce se întâmplă într-o haită de lupi? Ca să fii respectat de cei din jur, trebuie să fii puternic şi sănătos, trebuie să nu arăți nici o slăbiciune. O indispoziție de moment poate ruina poziția în grup. Așa că lupul rănit sau bolnav se retrage departe de haită până e din nou în putere. În jungla societății se întâmplă același lucru. Căci cum oare se poare explica rușinea de a vorbi despre necazurile tale sau de a cere ajutor când ai nevoie?

sâmbătă, 9 iunie 2018

Așa





Lumea este așa cum este. Problema constă nu în a o schimba, ci în a o cunoaște și înțelege.







sâmbătă, 21 aprilie 2018

joi, 12 aprilie 2018